• Érték és minőség első kézből - Értékbolt nyílt Taliándörögdön

  Hozzáadva: 2016.11.14. 17:04

  A Herman Ottó Intézet támogatásával Értékbolt nyílt a Veszprém megyei Taliándörögdön. A Kincsesház létrejötte óta a környék értékteremtőinek és értékőrzőinek találkozóhelye. Eddig kirakatként működött, ahol az érdeklődők megismerhették Veszprém megye kincseit. Mostantól a környék kistermelőinek, őstermelőinek és kézműveseinek piacra jutását is segítik.

  Tovább

 • Határtalan értékeink - Nemesvámos után Tusnádon is készül az értéktár

  Hozzáadva: 2016.08.20. 15:11

  Közös értékfeltárással ünnepelte tízéves testvértelepülési kapcsolatát Nemesvámos és a székelyföldi Tusnád község. A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság pályázatán elnyert forrásból utazhatott nemesvámosi csapat Erdélybe. Az értékgyűjtésben, dokumentálásban már jártas vámosiak és partnerszervezetük, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány munkatársai segítettek a módszer elsajátításában majd közösen kezdték meg a helyiekkel a tusnádi értékek feldolgozását. A közös munka eredménye egy kiadvány mely Nemesvámos és Tusnád, Újtusnád és Csíkverebes legjelentősebb értékeit mutatja be. A kiadványt a Nemesvámosi Falunapon adták át, a rendezvényen a két testvértelepülés értékeiből közös kiállítás is nyílt.

  Tovább

 • Szeresd a magyart Pont nyílt Alsóörsön - Videó

  Hozzáadva: 2016.06.14. 09:06

  Ünnepélyes keretek között Alsóörsön is átadták a hungarikumokat, nemzeti és Veszprém megyei értékeket bemutató és kínáló információs pontot és vásárt. Az impozáns pavilont Hebling Zsolt, a település polgármestere, dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány elnöke és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumért felelős államtitkár nyitotta meg. A strandon felállított faházban többek közt egyedi Ajka Kristály ékszereket, pálinka különlegességeket, egyedi magyar kártyát, Puskás ajándéktárgyakat és székely termékeket árusítanak. Az információs pontban nemzeti kincsekkel és helyi értékekkel kapcsolatos kiadványokat, valamint Balaton-felvidéki túraútvonalak brossúráit is megtalálják az érdeklődők.

  Tovább

 • 26. Művészetek völgye - Éltető völgy - Videó

  Hozzáadva: 2016.08.01. 15:02

  Veszprém megye három településén, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden tíz napon keresztül több mint ezer kulturális program várta az érdeklődőket. A 26. Művészetek Völgyének üde színfoltja az Éltető Völgy, ahol kizárólag a Bakony-Balaton vidékéről származó, a Vidék Minősége védjeggyel ellátott kézműves termékek előállítása és vására zajlik a fesztivál napjai alatt. A Kapolcson berendezett tematikus udvarban közel 20 kiállító képviselteti magát, megfér egymás mellett a saját terméséből készített szörpökkel, lekvárokkal kereskedő család és a kovácsember is.

  Tovább

 • „Pedagógusok a kistelepülésekért„ - Videó

  Hozzáadva: 2016.06.06. 07:18

  Egy kistelepülésen dolgozó pedagógusnak sokkal több a dolga annál, mint hogy megtanítsa a rábízott gyermekeket írni, olvasni, számolni. Közösséget építenek, formálnak, kezükben van a magyar falvak jövője. Mégis ők azok, akik munkáját kevésbé ismerik el. A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány 2007-ben országosan egyedülálló díjat alapított. Pedagógus Napon kifejezetten a kistelepülések pedagógusait jutalmazzák, azokat, akikre kevesebb reflektorfény jut, akik ugyanakkor a vidéki élet motorjai, a vidéki értékek megtartói. A „Pedagógusok a kistelepülésekért” díjat 2013-ig évente adományozták oda a védnöki testület által kiválasztott, arra érdemes pedagógusoknak. 2013-ban a védnöki testület alapítója, oszlopos tagja, Dobos Krisztina halálával megszakadt a folyamat. Idén új életre hívták a díjat, melyet egy kislődi, egy szentgáli és egy úrkúti pedagógus vehetett át a minap a veszprémi Gizella Hotelben megrendezett ünnepélyen.

  Tovább