• Veszprém Megyei Értéktár Elemei

  Hozzáadva: 2014.10.29. 12:45

  Immár összesen 25 megyei érték szerepel a Veszprém Megyei Értéktárban. A 2013 decemberében felvett Ajka Kristály, a Badacsonyi Kéknyelű, a Herendi Porcelán, Lőrincze Lajos életútja és a Theodora ásványvíz mellett, 2014 februárjában újabb kilenc értékkel bővült a megye kirakata: az alsóőrsi permi vöröskő, a Balaton-felvidéki vert csipke, a balatoni halászlé, a nagyvázsonyi Kinizsi Vár és Pálos kolostor, a Balaton-felvidéki és Bakony-vidéki hímző kultúra, a Művészetek Völgye Fesztivál, a Polányi passió és a veszprémi püspök királyné koronázási joga, mint szellemi örökség került az értékek közé. 2014 májusában az értéktár  Az „1000 éves sólyi református templommal”, a bakonyi cifraszűrrel, a füredi Anna bállal, a Népművészet Mestereinek és Ifjú Mestereinek Veszprém megyei tárgyi és alkotó tevékenységével, a várpalotai Thury vár 14. századbeli freskóival és az egykoron Nagyvázsonyban készült pálos kódexekkel, valamint a somlói juhfarkkal, a Vámosi Betyárcsárdával és a Balatonfüredi Baricska Csárdával gyarapodott. 2014 szeptembere óta az Értéktár Bizottság döntése alapján a Veszprém megyei nemzeti értékek tárát gazdagítja a Pétisó és a Balatonalmádi Szent Jobb kápolna.

  Tovább

 • "Szívünkbe hímezve, csipkével díszítve"

  Hozzáadva: 2014.08.21. 12:44

  Az Európai Magyar Népművészetért Alapítvány rendezésében megvalósult egy páratlan kiállítás Alsóörsön 2014. augusztus 16.-án, amely a Balaton-felvidéki hímző- és csipkekultúra bemutatására hivatott.

  Tovább

 • Királyszentistván értékei

  Hozzáadva: 2014.04.04. 11:52

  Királyszentistváni Falu- és gyülekezettörténeti kiállítás

  A királyszentistváni református egyházközség Presbiteri Nőköre 1990. óta „Falu- és gyülekezettörténeti kiállítás” elnevezéssel mutatja be a helyi értékeket. A kiállítás nem állandó jellegű, a vendégkönyv szerint ez idáig 20-szor rendezték meg a református gyülekezeti terem tágas helyiségében.

  Tovább

 • Helyi értéktárakról elméletben és gyakorlatban

  Hozzáadva: 2014.06.12. 13:22

   A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány a közelmúltban felmérést készített a helyi értéktárak gyakorlati működéséről. A vizsgált terület elsősorban Veszprém-megye volt, e mellett készültek statisztikák a megyék munkásságát illetően is. 

  Tovább

 • Javaslatokat várnak az Értéktár Bizottságok

  Hozzáadva: 2014.03.31. 13:31

  2013 óta egyre több településen jött létre helyi értéktár bizottság. Ezek a szervezetek gyűjtik és dokumentálják az egyes településeken fellelhető értékeket, ezek a testületek döntenek arról, mi legyen a helyi értéktárban.

  Nagyon fontos: a régmúlt értékei mellett kerüljenek felszínre a jelen technikai találmányai, kiemelkedő szakmai munkái, termékei, teljesítményei is. Olyan értékekre tegyünk javaslatot, amelyre büszkék lehetünk és szeretnénk megosztani azokat másokkal is!

  Tovább

Térkép - Itt elérhető!

Települési értéktárak Veszprém megyében térképen